sodík
Sodík
Sodík v lidském organismu má spolu s draslíkem nezastupitelnou roli při přenosu nervových vzruchů. Princip přenosu nervových vzruchů spočívá v tvorbě elektrického napětí na buněčné membráně. Elektrický potenciál na buněčné stěně vzniká při přechodu sodíkového kationtu z nitra buňky do vnějšího prostředí. Uvnitř buňky je sodík nahrazován draslíkem, celý proces se naz ývá sodíkodraslíková pumpa.
Společně s draslíkem a chlorem pomáhá udržovat osmotický tlak tekutin a reguluje acidobazickou rovnováhu.
Mezi potraviny s vysokým obsahem sodíku patří zejména uzeniny, sýry, ryby, většina konzervovaných a instantních pokrmů.
Nedostatek, nadbytek
Nedostatek sodíku v organismu (hyponatrémie) je velmi málo pravděpodobný. Naprostá většina potravin obsahuje dostatek sodíku ve formě jedlé soli. Hlavní příznaky nedostatku sodíku jsou nechutenství, dehydratace, poruchy metabolismu sacharidů, křeče nebo nízký krevní tlak.
Nadbytek sodíku v těle (hypernatémie) zatěžuje ledviny, dochází k zadržování vody v organismu a ke zvyšování krevního tlaku. Mezi další příznaky předávkování sodíkem patří např. bolesti hlavy nebo impotence.
Doporučené dávkování
Doporučená denní dávka (DDD) sodíku pro dospělého člověka je 500 mg. Pro děti do věku jednoho roku je DDD 120 – 200 mg a pro děti od 1 – 9 let je doporučená dávka sodíku 225 – 400 mg denně.
Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na sodík:
Potravina | Obsah Na [mg.kg-1] |
banány | 10 |
brambory | 30 - 280 |
cibule | 100 - 260 |
čaj černý | 450 |
čočka | 40 - 550 |
čokoláda mléčná | 2800 |
fazole | 20 - 400 |
hlávkový salát | 30 - 100 |
hrách | 20 - 380 |
chléb celozrnný | 4000 - 6000 |
jablka | 16 - 30 |
jahody | 15 - 30 |
játra vepřová | 770 |
káva pražená | 740 |
maso hovězí | 580 - 690 |
maso vepřové | 450 - 600 |
maso kuřecí | 460 |
mléko plnotučné | 480 - 500 |
mouka pšeničná | 20 - 30 |
pomeranče | 14 - 30 |
pšenice | 80 |
rajčata | 30 - 30 |
ryby | 650 - 1200 |
rýže | 60 |
soja | 60 |
sýry | 450 - 14000 |
špenát | 600 - 1200 |
vaječný bílek | 1900 |
vaječný žloutek | 500 |
vejce slepičí | 1350 |
vlašské ořechy | 30 |
zelí | 130 |