Jdi na obsah Jdi na menu
 


kysané zelí

ČERVENÉ KYSANÉ ZELÍ

abc_3889.jpg

 

...taková obyčejná hlávka zelí.. na první pohled nic zvláštního, že.. a co všechno umí.. byla by věčná škoda, kdybychom ho nechali vytlačit ze svého jídelníčku jinými "exotickými" potravinami, které mu někdy nesahají ani po kotníky..

 

obsahuje:

 

účinky:

  • proti rakovině
  • způsobuje duševní svěžest
  • odbourává stres
  • aktivuje mozkovou a nervovou soustavu
  • posiluje imunitu
  • snižuje cholesterol
  • obnovuje vazivové tkáně
  • podporuje tvorbu červených krvinek
  • odstraňuje zácpu
  • podporuje odtučňovací kúru
  • podporuje střevní flóru
  • urychluje průchod potravy střevy
  • zvyšuje energii v buňkách a omlazuje je
  • posiluje srdeční sval, snižuje vysoký krevní tlak
  • selen má blahodárný vliv na naše libido a potenci, plodnost a produkci spermatu
  • upravuje nedostatečnou činnost štítné žlázy

Energetická hodnoty zelí je velice nízká ( 22kcal/100g ).

Kysané zelí skladujte v temnu a chladu při teplotě do 8°C !

Zelí odebírejte z nádob čistou vidličkou či rukavicí, poté zelí umáčkněte a víčko zavřete.

Kysané zelí můžete uchovávat i zmražené. Je důležité po vytážení zelí z mrazáku jej nechat samovolně rozmrazit.

 

 Šťávy ze zelí- proč je pít

 Výborný, chutný, nakyslý nápoj bez chemických konzervačních látek a barviv . Má vysoký obsah vitamínu C a organických látek zvyšujících detoxikační aktivitu enzymů.

 

Pravidelné pití šťávy z kysaného zelí mění metabolismus buněk a má do jisté míry omlazující vliv na pleť a pokožku, dělá ji vláčnou a částečně vyhlazuje vrásky.

 Největší význam pití zelné šťávy je v tom, že preventivně působí proti vzniku zhoubných onemocnění trávicí soustavy, především onemocnění žaludku, tlustého střeva a jater. Obsahuje vitamin , který působí proti žaludečním a dvanácterníkovým vředům. Šťáva z kysaného zelí účinně působí při léčbě hemoroidů. Při požití většího množství má šťáva laxativní účinek (může způsobit průjem). Pro organizmus je to pozitivní jev, protože se tím urychlí vylučování toxických látek z těla.

 Šťáva kysaného zelí obsahuje hořčinné glykosidy, vitaminy A, B1, B2, C, K, kyselinu mléčnou (pomáhá i při ranních nevolnostech v těhotenství), vápník, fosfor železo, sodík, draslík aj. Reguluje trávení a normalizuje střevní flóru. Tlumí růst nežádoucích baktérií. Dobře se uplatňuje při léčení žaludečních a střevních poruch.

 Šťáva ze zelí je výtečný prostředek k čištění těla a důležitá součást diet pro zhubnutí.

 

Šťáva ze syrového zelí (ne kyselá šťáva ze sudového zelí!) je velmi účinným nástrojem při léčbě peptických vředů. Obsahuje gefarnát a látku podobnou karbenoxolonu, které jsou součástí mnohých léků proti vředům. Když použijete šťávu, účinné látky budou koncentrovanější a můžete jich přijmout více najednou. I zelí v přírodním stavu má léčivé účinky, ale muselo by se jej sníst tolik, kolik by se použilo na získání potřebného množství šťáv.