Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Vysocké zelí

abc_3889.jpg

bdf_8087.jpg

Je to opravdová specialita, která se pěstuje jen v okolí Vysokého nad Jizerou již více než 100 let, pěstitelů tohoto zelí  ubývá a nyní ho pěstuje jen pár lidí, kteří by se dali spočítat téměř na prstech jedné ruky.

První písemné zmínky o pěstování zelí tady na horách je již z roku 1645 , v kronice se ale nepíše že se jedná přímo o Vysocké zelí ale pravděpodobnost je vysoká.

Sazenice Vysockého zelí se nazývá hlavatka a záhony na kterých sazenice vyrostou se nazývají " hlavatišťata ".

scan1.jpg

Pravděpodobně jediná fotografie, která se dochovala z dob kdy se hlavatka pěstovala přímo ve Vysokém nad Jizerou, kde si ji zájemci o pěstování Vysockého zelí mohli zakoupit pochází z roku přibližně 1910. Nyní se hlavatka již přímo ve Vysokém nepěstuje.

 

Vysocké zelí je takový " poklad Krkonoš " sazenice i semínka si proto každý pěstitel pečlivě chrání . . . . . . . 

pole.jpg

V naší rodině je tradice pěstování tohoto vyjímečného zelí více jak 100 let.

 

zeli_vizualizace_loga.jpg

 

Vysocké zelí je velice křehké a náchylné na mechanické poškození a proto ruční práce při jeho pěstování je nedílnou součástí.

 

A jakou má chuť? Ta se nedá popsat, musíte ho ochutnat a ohodnotit sami . . . .  

Vysocké zelí v syrovém stavu ( v celých hlavičkách )   není moc vhodné na delší skladování, i když vám vydrží při správném uskladnění ( zabalit do prodyšného papíru- noviny a uložit do temna a chladna ) i do Vánoc a déle.

 

složení našeho kysaného Vysockého zelí :

zelí, sůl bez obsahu jódu

abc_6287.jpg

složení našeho kysaného bílého zelí :

zelí, sůl bez obsahu jódu , kmín

hlavičky

Vysocké zelí je velice křehké, takže náchylné na  mechanické poškození, proto velice záleží na přepravě.

Vhodné jsou krabice, bedýnky - uvnitř vypodložené.

Nevhodné jsou pytle po bramborách, cibuli , či senu i pilinách . . . atd, které jsou uvnitř špinavé, hlína a jiné nečistoty se dostanou do hlaviček, a pak s tím budete mít doma více práce.

krouhané zelí

zelí krouháme čerstvě, zabalíme vám ho do pytle a doma si ho pouze dochutíte a namačkáte do zeláku

Krouhané zelí je nejvhodnější ihned zpracovat , nejpozději do 24hodin a skladovat při teplotě do 8°C

 

 

kysané zelí

Nádoby které si přinesete musí být perfektně čisté!

Nepříjmáme sklenice jakékoliv velikosti!

 

 Můžete si přinést zeláky, kbelíky a jiné nádoby.

Pokud nebudete mít u sebe žádnou nádobu, lze u nás zakoupit plastový kbelík ( 0,8kg 1,7kg či 4,5kg ) který je transparentní.

 

Pokud budete mít jakýkoliv dotaz , volejte na číslo :

 

605 332 462