Vysocké zelí
Je to opravdová specialita, která se pěstuje jen v okolí Vysokého nad Jizerou již více než 100 let, pěstitelů tohoto zelí ubývá a nyní ho pěstuje jen pár lidí, kteří by se dali spočítat téměř na prstech jedné ruky.
První písemné zmínky o pěstování zelí tady na horách je již z roku 1645 , v kronice se ale nepíše že se jedná přímo o Vysocké zelí ale pravděpodobnost je vysoká.
Sazenice Vysockého zelí se nazývá hlavatka a záhony na kterých sazenice vyrostou se nazývají " hlavatišťata ".
Pravděpodobně jediná fotografie, která se dochovala z dob kdy se hlavatka pěstovala přímo ve Vysokém nad Jizerou, kde si ji zájemci o pěstování Vysockého zelí mohli zakoupit pochází z roku přibližně 1910. Nyní se hlavatka již přímo ve Vysokém nepěstuje.
Vysocké zelí je takový " poklad Krkonoš " sazenice i semínka si proto každý pěstitel pečlivě chrání . . . . . . .
V naší rodině je tradice pěstování tohoto vyjímečného zelí více jak 100 let.
Vysocké zelí je velice křehké a náchylné na mechanické poškození a proto ruční práce při jeho pěstování je nedílnou součástí.
A jakou má chuť? Ta se nedá popsat, musíte ho ochutnat a ohodnotit sami . . . .
Vysocké zelí v syrovém stavu ( v celých hlavičkách ) není moc vhodné na delší skladování, i když vám vydrží při správném uskladnění ( zabalit do prodyšného papíru- noviny a uložit do temna a chladna ) i do Vánoc a déle.
složení našeho kysaného Vysockého zelí :
zelí, sůl bez obsahu jódu
složení našeho kysaného bílého zelí :
zelí, sůl bez obsahu jódu , kmín
hlavičky
Vysocké zelí je velice křehké, takže náchylné na mechanické poškození, proto velice záleží na přepravě.
Vhodné jsou krabice, bedýnky - uvnitř vypodložené.
Nevhodné jsou pytle po bramborách, cibuli , či senu i pilinách . . . atd, které jsou uvnitř špinavé, hlína a jiné nečistoty se dostanou do hlaviček, a pak s tím budete mít doma více práce.
krouhané zelí
zelí krouháme čerstvě, zabalíme vám ho do pytle a doma si ho pouze dochutíte a namačkáte do zeláku
Krouhané zelí je nejvhodnější ihned zpracovat , nejpozději do 24hodin a skladovat při teplotě do 8°C
kysané zelí
Nádoby které si přinesete musí být perfektně čisté!
Nepříjmáme sklenice jakékoliv velikosti!
Můžete si přinést zeláky, kbelíky a jiné nádoby.
Pokud nebudete mít u sebe žádnou nádobu, lze u nás zakoupit plastový kbelík ( 0,8kg 1,7kg či 4,5kg ) který je transparentní.
Pokud budete mít jakýkoliv dotaz , volejte na číslo :
605 332 462